Alopeci

Alopecia areata

Alopecia Areata är ett tillstånd som kännetecknas av snabbt håravfall i ett skarpt avgränsat område. Alla ytor på kroppen kan påverkas, men det vanligste området är beläggningen i hårbotten. Anledning alopecia areata inträffar inte är helt känt. I vissa fall är det förknippat med andra sjukdomar, men för det mesta är det inte det. Forskning pågår fortfarande kontinuerligt för att bestämma hur man bäst ska behandla Alopecia.

Orsaker

Det finns flera teorier om vad som orsakar Alopecia. Genetiska faktorer verkar spela en viktig roll eftersom det finns en högre frekvens av alopecia hos de människor som även haft det i släkten tidigare. Alopecia areata verkar också ha en autoimmun faktor som orsakar patienten att utveckla antikroppar mot olika hårsäcken strukturer. Vissa kemikalier som är en del av immunförsvaret kallas cytokiner kan spela en roll i alopecia areata genom att hämma hårsäckarnas tillväxt. Vissa studier visar att känslomässig stress också kan orsaka denna sjukdom.

Alopeci är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem låter hårsäckar gå in i vilostadiet varvid håret faller av. Detta kan drabba vilket hårbeväxt område som helst på kroppen; skalpen, skägget, ögonbryn, näshår med mera.

De flesta förlorar inte allt sitt hår, den kala fläcken/-arna, kan efter en tid försvinna, men komma och gå, återfall är vanligt. Det är därmed svårt att veta om man blivit av med sjukdomen eller inte.

Den orsakar ingen permanent fysisk skada eller fysisk smärta, den är inte smittsam och den är inte någon varning om någon annan sjukdom. I de flesta fall är möjligheten till återväxt stor, därför att hårfolliklarna – de små säckarna på skalpen där hårstråna växer – inte är permanent skadade när hårstråna bryts och faller av.

Botemedel

Det är inte klartlagt vad som orsakar Alopeci. I dagsläget finns tyvärr inget botemedel mot denna åkomma. Däremot kan man med hjälp av hårlaser och kortison mildra besvären och få lindring. Ofta kan fläckarna försvinna efter ett par månaders behandling men ingen kan svara på om fläckarna försvunnit för gott – de kan komma tillbaka någon annanstans på skalpen som singletter eller multipla tomrum i huden.

Håret kan när som helst komma tillbaks spontant. Ofta händer det inom ett år.

Innehållet på denna webbplats är strikt informativt och bör inte betraktas som medicinsk rådgivning. Kontakta legitimerad sjukvårdspersonal för diagnos och behandlingsrekommendationer. Reklam och marknadsföring av receptbelagda läkemedel i Europa är förbjudet och olagligt.