Barn

Även barn tappar hår

Håravfall är inte bara ett problem för vuxna. Håravfall hos barn står även det för många läkarbesök. Oavsett om ditt barn har tunt hår eller tydliga kala fläckar, kan förlusten av hår hos barnet vara skrämmande. Den goda nyheten är att med en korrekt diagnos kan de flesta orsakerna till håravfall behandlas framgångsrikt.

En av de klassiska orsakerna till håravfall hos barn som många tänker på är håravfall i samband med cancer. Även om detta definitivt kan orsaka håravfall, är det oftast cancerbehandlingen, såsom kemoterapi eller strålning, som orsakar håravfall och inte själva cancern i sig.

Telogen Effluvium

Telogen effluvium är en annan klassik orsak till håravfall hos barn. Detta tillstånd förstås ofta dåligt av föräldrar. Barn med Telogen effluvium har nyligen ofta haft en sjukdom, ofta med hög feber, kirurgi, plötslig viktminskning, eller psykologisk stress. Detta leder  plötsligt till att barnet tappar mycket hår cirka sex veckor till tre månader senare.

Barn med Telogen effluvium fortsätter att förlora hår, ofta i stora klumpar under några veckor eller månader. Detta till den grad att deras hår kan bli  märkbart tunn. Ofta börjar håret växa igen efteri cirka sex månader utan att några behandlingar har gjorts. Man tror att detta håravfall beror på den ursprungliga stressfaktorn skjuter barnets håret in i en vila eller vilande fas, istället för den mer vanliga långa tillväxtfasen. Det faller sedan ut tills nytt hår växer ut och sedan följer den normala tillväxtfasen för hår.

Trikotillomani

Trikotillomani innebär att barn drar i sitt hår

Trikotillomani - när barn drar i hår

Trichotillomani är tvånget att dra ut sitt egen hår. Det resulterar i oregelbundna fläckar med ofullständigt hår, främst i hårbotten, men kan även inkludera ögonbryn och ögonfransar. Vanan att dra ut hår praktiseras oftast i sängen innan de somnar eller när barnet studerar eller tittar på tv. Oftast är föräldrarna inte medvetna om denna ovana och har ofta svårt att tro att deras barn skulle göra en sådan sak. De drabbade områdena är ofta på vänster sida hos högerhänt barn och på den högra sidan hos vänsterhänta barn. De flesta fall av trichotillomania upphör spontant. Diagnos av denna typ av håravfall kan göras i bekvämligheten av ditt eget hem, genom att noga utvärdera ditt barn för att se om de har denna ovana. Orsaken till detta är många gånger är relaterat till stress, långsiktigt pågående spänningar eller andra möjliga psykologiska eller känslomässiga problem.

Kontakta BUP, eller barnläkare, för att fråga hur ni ska göra för att hjälpa barnet att sluta med detta.

Ringorm

Tinea capitis, allmänt känd som ringorm, är en svampinfektion som ibland ses hos barn. Det kan dyka upp på ett antal olika sätt, men det vanligaste är som fjällande fläckar av håravfall på huvudet. Dessa är ofta lätta att känna igen på grund av deras röda samt runda utseende. Storleken varierar från millimeterstora röda fläckar till flera centimeter i diameter.  Ibland kan dessa även klia.

Eftersom ringorm är smittsam bör ditt barn vara försiktig med att dela alla objekt som rör huvudet såsom hattar, kammar etc. Oftast överförs smittan dock från djur. De flesta däggdjur har någon form av hudsvamp. Hudsvampen och djuret lever oftast i fredlig samvaro utan att djuret har några besvär av den, men hudsvampen kan mycket väl smitta andra.

Ringorm behandlas med medel mot hudsvamp, allt som oftast med en kräm. Behandlar man ringorm försvinner utslagen oftast inom en till två veckor.

Innehållet på denna webbplats är strikt informativt och bör inte betraktas som medicinsk rådgivning. Kontakta legitimerad sjukvårdspersonal för diagnos och behandlingsrekommendationer. Reklam och marknadsföring av receptbelagda läkemedel i Europa är förbjudet och olagligt.