Propecia

Läkemedel mot håravfall i tablettform

Propecia tabletter mot håravfall

Propecia som tillverkas av Merck

Propecia (finasterid) är ett receptbelagt läkemedel i tablettform (innehållande finasterid) som tas en tablett dagligen.

Grunden till detta läkemedel var en medicin mot prostataförstoring som hette Proscar. Den hade biverkningen att de behandlade fick ökad hårväxt. Man minskade då dosen och gjorde om produkten till ett läkemedel mot håravfall.

Det fungerar genom att hämma omvandlingen av testosteron till det mer potenta dihydrotestosteron, ett hormon som är av betydelse för manligt håravfall.

Användning

Ungefär 50% av de män som använder Propecia upptäcker en avstannande effekt i deras håravfall. Vid 1 mg intagande reducerar produkten dihydrotestosteronhalten (DHT) till 80%. Effekt brukar infalla efter 4-5 månaders användning. Om behandlingen avbryts återvänder håret till sitt ursprungliga tillstånd efter ca sex månader. Det är endast anpassat för män.

Biverkningar

Som med alla läkemedel, finns det en del möjliga biverkningar. Alla som använder medicinen kommer dock inte att få problem, utan de flesta människor tål läkemedlet bra. När biverkningar förekommer, är de i de flesta fall är små, ​​vilket innebär att de antingen inte kräver någon behandling eller kan lätt behandlas med dig eller din läkare. Nya studier har visat att 98% av män som tar detta läkemedel inte får några större biverkningar. Kliniska studier har också visat att denna medicin är mycket väl tolererad. Endast en liten andel (cirka 1,8%) av män upplevde sexuella biverkningar och 1,3% rapporterade erektil dysfunktion.

Dessa och andra biverkningar av Propecia kan vara något som du behöver för att uppmärksamma för medicinering och/eller konsultation hos en läkare. Effekterna inkluderar följande:

  • Allergiska reaktioner såsom nässelutslag, andningssvårigheter, svullnad av ansikte, läppar, tunga eller svalg
  • Klumpar eller smärta i bröst och andra bröstförändringar så som gynekomasti
  • Svullnad i händer eller fötter
  • Smärta i testiklarna
  • Impotens, minskad sexuell lust och svårighet att få orgasm
  • Onormal ejakulation
  • Huvudvärk
  • Yrsel eller svaghet
  • Rinnande näsa
  • Hudutslag

Bieffekter av långvarigt användande är fortfarande inte helt utforskat eftersom denna medicin godkändes först 1997. Kvinnor bör inte nyttja det eftersom det kan orsaka fosterskador hos manliga barnets könsorgan.

Fungerar det?

Precis som med Rogaine så kommer inte det att fungera för alla och det är omöjligt att förutsäga vilka det kommer fungera för. Trots detta kan man med säkerhet säga att det är ett effektivt läkemedel mot manligt håravfall på hjässan. Mitt på huvudet har studier visat på en ökning av antalet hårstrån med cirka 10 procent. Detta samtidigt som en minskning på cirka 5 procent av antalet hårstrån hos den referensgrupp som behandlats med placebo. Någon effekt mot fördjupade vikar vid tinningarna eller mot att hårfäste kryper uppåt har man inte kunnat visa.

Behandlingar med Propecia

På svenska apoteket finns detta läkemedel att köpa i tabletter om 1mg. Detta mot recept.

Euroclinix, en av Europas större onlinekliniker, finns även till för svenska kunder och de skriver ut behandlingar med Propecia.

Innehållet på denna webbplats är strikt informativt och bör inte betraktas som medicinsk rådgivning. Kontakta legitimerad sjukvårdspersonal för diagnos och behandlingsrekommendationer. Reklam och marknadsföring av receptbelagda läkemedel i Europa är förbjudet och olagligt.